When Abroad #8: 4x Budgettips op reis (in Amerika)

  • Marie-Elize van Putten
  • articles, when-abroad
  • 25, February

Al eerder schreef ik dat het Amerikaanse leven niet altijd even goedkoop is. Gelukkig zijn er een hoop creatieve oplossingen te bedenken, om niet altijd een big spender te hoeven zijn. Sterker nog, in dit artikel deel ik een viertal budgettips die de Amerikanen zelf ook (deels) toepassen. Wil je hier meer van weten? Lees dan verder.

 

Happy hours

Een eerste manier om behoorlijk wat geld te besparen, is door gebruik te maken van de happy hours. Ik krijg het idee dat dit voor Amerikanen iets heel vanzelfsprekends is. Zo gaf ik een Amerikaans vriendinnetje laatst een suggestie voor een leuk restaurant, waarop zij antwoordde: “Do they have a nice happy hour menu?”. Wat is namelijk het geval, veel van de restaurants bieden hun menu (of een deel daarvan) net iets buiten de populairste tijden veel goedkoper aan. En dat kan ontzettend veel schelen. Zo was ik laatst met mijn vriend bij een Italiaan en bestelde we een fles wijn voor 16 dollar in plaats van 32 dollar (want: voor 19.00 uur besteld = de helft van de prijs). En ook op onze pizza zat een fijne korting. En wat ik zo leuk vind, niet alleen relatief goedkope restaurants doen hier aan mee. Nee, ook de wat sjiekere plekken bieden vaak een happy hour menu aan. Check dit dus zeker even voordat je ergens naartoe gaat. Nu snap ik dat het natuurlijk veel “gezelliger” eten is rond een uurtje of half 8 ‘s avonds, maar doordat Amerikanen zelf ook zo massaal gebruikmaken van happy hours, is het vanaf een uurtje of vijf bij veel barretjes al volop bedrijvigheid. Het enige risico wat je dan loopt is dat je nét zoveel kwijt ben als anders, maar wel dubbel zo aangeschoten naar huis gaat. Maargoed, dat heeft weer iets met zelfbeheersing te maken.

 

Doggy bags 

Je eten meenemen in een doggy bag in het geval je het niet helemaal op hebt. Voor ons een beetje raar, maar voor Amerikanen de normaalste zaak van de wereld. Valt het portie iets groter uit dan verwacht (die kans is vrij groot), dan neem je wat je nu niet op krijgt toch gewoon mee naar huis? En eigenlijk is deze oplossing natuurlijk alleen maar heel mooi en logisch. Het gaat voedselverspilling tegen én je hebt de dag erna nog een hapje eten over (smaakt vaak nog lekkerder). Hiermee bespaar je ook weer de nodige centjes. Je hoeft overigens écht niet bang te zijn dat je raar wordt aangekeken. Sommige mensen brengen dit eten namelijk ook naar de daklozen. Wat natuurlijk ook een hele mooie optie is.

 

Amerikaanse fuif

Afgelopen vrijdag gaven wij een etentje bij ons thuis voor een aantal Amerikaanse vrienden. Mega gezellig. Hoewel ik had voorgesteld om te koken en het etentje te “hosten”, kreeg ik in de voorgaande dagen van iedereen een smsje dat ik ze even moest laten weten wat ze mee konden brengen. Super attent, als je het mij vraagt. Nou gebeurt dit in Nederland natuurlijk ook gewoon. Toch is het hier, ook als jij degene bent die mensen uitnodigt, volkomen normaal dat je anderen bij voorbaat al laat weten wat ze voor je kunnen betekenen. Wat mij betreft een hele leuke én ook budgetproof-oplossing om uitgebreide etentjes te kunnen organiseren met vrienden. Zo kan het al best wel schelen als iemand een fles wijn meeneemt en weer een ander een taart bakt. En bovendien is het ook extra leuk om van iedereen te horen én te proeven wat ze gemaakt hebben (en waarom). In ons geval van afgelopen vrijdag deed ik een beroep op het keukengerei van onze vrienden. De één bracht extra borden mee, de ander bestek. Zo hoefden wij onze uitzet niet te verdubbelen, en hadden we toch allemaal ons eigen bord. Wel zo handig.

 

Investeer in een gezellig thuis

Nu denk je misschien “een gezellig thuis creëren”, dat is toch überhaupt een pré? En dat weet ik ook wel. Toch vind ik dat deze tip ook echt in het budgetproof-rijtje thuishoort. Juist omdat ‘ie misschien zo logisch klinkt, sta je er misschien niet echt bij stil dat hier best wat winst te behalen valt. Heb je thuis namelijk een fijne en leuke plek voor jezelf, dan is het ook helemaal oké om hier te genieten van je zelfgemaakte koffietje, in plaats van altijd maar in een koffietentje te belanden. Ik merk dat sinds ik in huis een fijn “kantoor” heb gemaakt én een (hoe zullen we het noemen?) “me-time-plekje” heb ingericht, ik het ook helemaal prima vind om thuis te werken én hier gewoon te genieten van een boek en een kop koffie. Vooral als freelancer kan het soms best even zoekende zijn naar wat fijne werkplekken en geef je onbewust misschien toch heel wat geld uit aan eten en drinken buiten de deur. En nou betekent het niet dat ik dat helemaal niet meer doe, maar ik heb er wat meer een balans in gevonden. And isnt’t it (net als met heel veel andere dingen in het leven) all about balance?

 

Wat zijn jouw ultieme budgettips op reis? Laat het me gerust weten in een comment of stuur me een berichtje. Wie weet heb ik er nog wat aan!