When in Austin #8: 10x Hoe overleef je je eerste keer South by Southwest?

  • Marie-Elize van Putten
  • articles, when-in-austin
  • 13, March

Het is feest in Austin. Op dit moment vindt namelijk een van ‘s werelds grootste festivals op het gebied van interactieve media, muziek en technologie plaats: South by Southwest (SXSW). En dat merk je. In dit artikel daarom mijn tien tips om SXSW te overleven én er maximaal van te genieten.

Wat SXSW misschien wel het meest bijzonder maakt, is dat het een ontzettend grote groep mensen aanspreekt. De één komt voor zijn werk en bezoekt de nieuwste lanceringen in de techindustrie, de ander woont een congres over nieuwe media bij, en weer een ander is hier puur voor vermaak en struint van feestje naar feestje. Kortom: er is voor ieder wat wils. Ook internationaal trekt het de aandacht. Zo las ik dat KLM zelfs rechtstreekse vluchten naar Austin inzet én dat ook Prins Constantijn in de stad aanwezig is.

De afgelopen tijd verdiepte ik me in het festivalprogramma én sprak ik met een aantal locals. Wat moest ik – als groentje – weten over South by Southwest? Uiteraard noteerde ik alle tips.

 

MAAK EEN PLAN, MAAR BLIJF FLEXIBEL

Tuurlijk, denk een beetje na over welke bijeenkomsten en feestjes je wilt bezoeken én werp zeker een blik in het uitgebreide programma. Op die manier ben je er in ieder geval zeker van dat je een aantal goede opties hebt en creëer je een beetje een rode draad in je schema. Maar: durf ook van het plan af te wijken. Zo kan het namelijk heel goed zijn dat je door de stad slentert en per toeval een leuke (gratis) stage ontdekt. En waarom zou je dan stug vasthouden aan je plan? Laat je een beetje leiden door wat er op je afkomt, dat levert vaak de leukste momenten op. En anders kun je altijd weer terugvallen op je oorspronkelijke planning. Hieronder vind je een aantal handige links die je kunnen helpen bij het vinden van leuke feestjes en evenementen. Ook goed om te weten: er is een hoop gratis. Verspil dus niet onnodig geld aan dure tickets. Juist omdat je een beetje flexibel wilt zijn.

– Het officiële programma vind je bijvoorbeeld hier.

– Volg @RSVPster op Twitter en ontdek waar de onofficiële feestjes zijn.

– Volg @DO512 en maak kans op gratis tickets en toegang tot unieke feestjes.

– Ga naar de deze website om de gratis feestjes te checken.

– Vergeet ook zeker niet om te zoeken op de #SXSW, daar doe je geheid de nodige inspiratie én informatie op.

 

GA NIET MET DE AUTO OP PAD

Deze tip is vrij duidelijk. Pak geen auto. Het is ontzettend druk in de stad en bovendien, parkeren wordt een drama. Daarbij komt dat het deze week ontzettend lekker weer is in Austin. Ga dus lekker fietsen of wandelen óf pak een uber* of taxi.

*Lyft (een soort uber) geeft nieuwe klanten op hun eerste rit tijdens SXSW korting. Gebruik daarvoor de kortingscode: SXSWRIDE18 en bespaar 5 dollar.

 

NEEM GENOEG PAUZES

Zelf moet ik deze week gewoon werken en pak ik nu en dan een leuk feestje of evenement mee. Maar ik kan me voorstellen dat wanneer je een druk SXSW-programma voor de boeg hebt, het allemaal best intens kan zijn. Vergeet daarom ook zeker niet om pauzes in te lassen. En in een stad als Austin zijn er ook genoeg ontspannende activiteiten te doen (hoe ik in Austin ontspan, lees je hier). Wat dacht je van een heerlijke wandeling op de biketrail langs de Colorado River? Ook leuk: de afgelopen dagen was er vanwege SXWS ook een wellness- en sportbeurs in de stad aanwezig. Afgelopen weekend heb ik daar even een kijkje genomen. Ik leerde alles over de nieuwste trends op het gebied van gezondheid en ontspanning. Én je kon deelnemen aan yogalessen (van die ene leuke yogadocente waar ik in deze story over vertel). De organisatie van SXSW speelt dus zelf ook goed op die oh zo belangrijke “pauzes” in. De beurs is (helaas!) nu voorbij, maar die ontspanningsmomenten blijven natuurlijk belangrijk.

 

 

VERGEET NIET OM AUSTIN OOK TE “PROEVEN” 

Waarschijnlijk gaat dit hoe dan ook gebeuren, want op welk congres of feestje je ook bent, overal staan vaak wel foodtrucks. Toch zeg ik het nog maar eens voor de zekerheid: kies in Austin echt voor lokaal eten. Lokaal en kleinschalig ondernemerschap is namelijk het motto van deze stad en dat proef je echt terug. Zorg er dus voor dat je ook op culinair gebied deze stad ontdekt. Taco’s, Mexicaanse bowls, BBQ-gerechten. Proef het allemaal. Geloof me, beter ga je het niet vinden! Enne, er zijn ook zeker genoeg toffe spots in de stad waar ze açaibowls, smoothies én avocadotoast verkopen. Zo houdt je die balans er lekker in (en bovendien: je wandelt en feest heel veel!), zorg dus goed voor jezelf!

 

GA NIET ALLEEN VOOR GROOTS

Hoewel het misschien verleidelijk is om de bekende stages en feestjes mee te pakken (Stubbs, Mohawk en Moody Theater) en alle gebaande wegen te bewandelen, is het misschien wel extra leuk om ook op dit vlak te gaan voor kleinschaligheid (überhaupt een tip tijdens je stedentrip). Ook voor de portemonnee is dit veel gunstiger en bovendien: hier vind je vaak de locals. En dat is voor die Texaanse beleving weer extra leuk. Daarnaast tref je op deze podia vaak sing- en songwriters en kleine bandjes aan die vaak minstens net zulke toffe muziek maken. Wij zijn van plan om komende week richting Congress Avenue te wandelen, omdat we hebben gehoord dat daar een aantal leuke, kleinschalige concerten zijn. Om de beleving compleet te maken, verwacht ik zo dat we daarna bij Torchy’s Taco of Home Slice Pizza belanden. Nu al zinin!

 

 

DRINK VOLDOENDE (CAFEÏNE) 

Deze week is het warm in Austin. Nee, mij hoor je hier zeker niet over klagen, maar let er wel op dat je voldoende drinkt. Ik raad je aan om altijd een flesje water bij je te hebben. Mocht dit ergens niet zijn toegestaan, is het misschien goed om te weten dat ik hier in Austin ook gewoon het water uit de kraan drink. Dat was in het begin even wennen (gelukkig hebben we ook een filterkan), maar ik werd er zeker niet ziek van. Na de eerste maanden continu op pad te zijn voor flessen water of enorme bestellingen te doen, is deze oplossing toch echt het allerbest. Zorg er naast water ook voor dat je de gezellige koffiezaakjes in Austin bezoekt. Naast dat dit je een fijne pauze oplevert, geeft het je ook nog eens een boost aan energie. En die zul je best regelmatig nodig hebben.

 

PAK FUNCTIONEEL EN LICHT

Ga niet met al je toebehoren op pad, maar houd het simpel. Neem een klein tasje mee met je benodigdheden, en maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Daarnaast kun je het programma van SXSW gemakkelijk op je telefoon downloaden én kom je op de gratis evenementen gemakkelijk binnen met je online guestpass. Ik kreeg overigens ook van iemand de tip om een phone charger mee te nemen. Mocht je er zeker van willen zijn dat je bereikbaar bent en blijft en dat je ‘s avonds laat nog een uber kunt bestellen, dan kan dit zeker je redmiddel zijn.

 

DRAAG LEUKE, MAAR (VOORAL!) COMFORTABELE KLEDING

Voor de ladies (en ik weet zeker stiekem ook voor de mannen): wat doe je aan? Je wilt er natuurlijk leuk en feestelijk uitzien, maar toch zou ik je aanraden om vooral voor iets makkelijks en luchtigs te gaan. Iets wat lekker zit en waar je je goed in kunt bewegen. Houd er rekening mee dat het overdag warm is, maar ‘s avonds best wat kan afkoelen. Voor mij betekent dat een simpel jurkje of korte broek met t-shirt en sneakers (zeker geen moeilijke hakken). Oh, en dus een vestje om de middel ofzo?

 

DOE WAT JIJ LEUK VINDT

Er is deze week zoveel in Austin te doen, dat er – zoals eerder gezegd – voor ieder wel wat wils is. Verspil dus geen tijd bij iets waar jij het totaal niet naar je zin hebt. Simpelweg omdat dat helemaal niet nodig is. Juist omdat je een flexibel plan hebt en het gewoon toegestaan is om door te lopen, zou ik – in het geval iets niet bevalt – zeker iets anders leuks zoeken. Daarnaast hoorde ik van veel mensen dat men tijdens SXSW vaak last heeft van FOMO (fear of missing out), juist omdat er zoveel tofs te zien en te doen is. Mijn tip daarvoor is vooral; leef in het nu. Maak het leuk op de plek waar jij op dat moment bent en laat je niet al te gek maken door alle verhalen van mensen over plekken waar het zogenaamd nóg leuker is. Enne, zie het als iets positiefs: juist omdat er zoveel verscheidenheid in leuke dingen is, vind je gegarandeerd iets wat helemaal bij jou en je interesses/smaak past.

 

 

ONTDEK MEER DAN ALLEEN AUSTIN DOWNTOWN

Vergeet – naast alles wat er downtown vanwege het festival te doen is – ook zeker niet om te genieten van de rest van Austin. Ga bijvoorbeeld suppen over de Colorado River (heel urban en hip!), breng een bezoek aan het Texas State Capitol, neem een duik in openluchtpool Barton-Springs, struin langs de boetiekjes op South Congress Avenue of ontdek het upcoming 2nd Street District met een gloednieuwe Public Library. Echt waar, er is zoveel leuks te beleven in deze stad. Geniet dus van het festival, maar ook zeker van zijn host Austin.