When Abroad #9: Is het freelancersbestaan (in het buitenland) eenzaam? + 5 tips

  • Marie-Elize van Putten
  • articles, when-abroad
  • 1, April

Hoe ik het vind om als freelancer (in het buitenland) te werken? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. En om eerlijk te zijn: ik vind het zo z’n voor- én nadelen hebben. In dit artikel vertel ik je er alles over én geef ik wat tips om het freelancersbestaan zo fijn mogelijk te maken.

 

Mijn situatie

Laat ik beginnen met het feit dat het werken als freelancer bij mij een beetje vanzelf is gegaan. Na mijn studie Media Informatie en Communicatie begon ik voor een aantal (reis)media op freelancebasis te werken. Omdat ik nog een beetje zoekende was naar wat ik met mijn studie wilde, leek dat mij de perfecte oplossing om aan mijn portfolio te werken en wat centjes te verdienen. Ook werden de plannen om naar het buitenland te gaan steeds concreter én startte ik in deze periode met een tweede studie. Eigenlijk bleken mijn freelanceklussen de ideale oplossing te zijn om werk te combineren met studie én ook nog eens met het wonen in het buitenland. Ik begon meer bedrijven aan te schrijven en inmiddels werk ik voor verschillende opdrachtgevers. Voor de een is het relevant dat ik in Austin zit, en voor de ander niet persé. Zo ben ik onder andere bezig met het schrijven van een cityguide, die later dit jaar uitgegeven zal worden, vul ik maandelijks twee rubrieken in een van de reismagazines van de ANWB, schrijf ik creatieve content voor CitySpotters (en heb ik deze complete online cityguide voor hun gemaakt), én verschijnen sinds kort mijn artikelen ook op GZNDenzo. Dit laatste vind ik vooral ontzettend leuk, omdat ik de mogelijkheid heb om zo mijn passie voor schrijven én psychologie te combineren (extra leuk: ook mijn artikelen voor When Abroad worden hier gedeeld). Allemaal projecten die ik stuk voor stuk ontzettend leuk vind (al vraag ik mezelf soms wel af of ik nou werk en studeer of studeer en werk). Daarbij komt dat deze werksituatie in deze fase van mijn leven volgens mij het meest ideaal is: ik reis, studeer én verdien geld. Toch zou ik liegen als ik zeg dat ik het nooit mis om collega’s te hebben, gezamenlijke successen te vieren of vrijdagmiddagborrels te houden. Ik weet daarom nog niet of ik altijd enkel in deze vorm zal blijven werken. Scheelt het dan even dat ik op dit moment redelijk in het nu leef en me daar dus ook nog niet ál te druk om probeer te maken.

 

Enfin, in de afgelopen maanden heb ik volgens mij toch een redelijk goede balans gevonden in de verhouding werk/studie, maar ook in het werken als freelancer. Zo heb ik een fijn kantoortje thuis, maar vergeet ik ook zeker niet om onder de mensen te komen en mezelf af en toe op een uitgebreide lunch te trakteren. Toch kan ik me heel goed voorstellen dat het (vooral in het begin) best even zoeken kan zijn hoe je dit het meest handig aanpakt. Het laatste wat je wilt is natuurlijk vereenzamen. Al helemaal niet in het verre buitenland. In dit artikel deel ik daarom vijf tips die mij hebben geholpen om dit zo goed mogelijk aan te pakken.

 

Maak gebruik van je vrijheid

Zoals eerder gezegd, aan een freelancersbestaan zitten zowel voor-als nadelen. Mijn tip is daarom om je vooral te richten op de voordelen en een oplossing te zoeken voor eventuele nadelen. Geniet van de mogelijkheid om zo nu en dan eens met een vriendin buiten de deur te lunchen. Of om een middagje vrij te plannen, omdat het zulk fantastisch weer is. Daarnaast, waardeer de variëteit van je werk. Daardoor is geen periode hetzelfde en kom je er vaak nog meer achter wat je nou echt leuk vindt om te doen en wat niet. Ook kun je je koers op ieder moment bijstellen. Wat betreft die vrijheid: zelf vind ik het wel heel fijn om volgens een bepaalde structuur te werken. Dus uitslapen doe ik zelf niet, maar ik kan er wel van genieten om m’n laptop zo nu en dan te verslepen naar een leuke koffiezaak. Je kunt voor jezelf bepalen van welke vormen van vrijheid jij blij wordt. Geniet daar extra van.

 

 

 

Neem jezelf serieus en breng structuur aan

Naast genieten van die flexibiliteit, is het wat mij betreft dus ook zeker een vereiste om ook de nodige structuur aan te brengen. Je wilt immers toch echt wat werk verzetten. Bovendien helpt dit je ook om grenzen te stellen. Je kunt simpelweg niet iedere dag met vriendinnen gaan lunchen. Dit heeft wat mij betreft alles te maken met jezelf serieus nemen. Dit kan in het begin best een uitdaging zijn. Sommige mensen benaderen je namelijk alsof jij degene bent die toch wel kan schikken “je deelt toch je eigen tijd in?”. Zodra jij jezelf serieus neemt, straal je dit ook meer uit naar anderen. Zo start ik iedere ochtend rond dezelfde tijd met werken, neem ik op vaste tijden pauze en probeer ik mijn werkdag ook echt met een vast ritueel af te sluiten. Toch blijft ook dit een uitdaging. Je wilt immers aan iedere opdrachtgever het maximale resultaat leveren en altijd goed bereikbaar zijn. Er wordt dus een groot beroep gedaan op je flexibiliteit. Dit is het ene moment makkelijker dan het andere. Ik heb het afgelopen jaar geleerd dat het toch echt het meest duurzaam is om dicht bij jezelf te blijven en je grenzen goed aan te geven. Soms zul je daar een keer overheen moeten, maar maak hier absoluut niet iets structureels van. Geef jezelf de week, maand of periode daarna weer wat meer ruimte en zorg goed voor jezelf. Want ook dat heeft alles te maken met jezelf serieus nemen.

 

Thuis zijn is meer dan alleen werken

Dit punt sluit eigenlijk mooi aan bij wat ik hierboven zeg. Je werkt dan wel vanuit huis, maar dit hoeft niet te betekenen dat je thuis alleen maar hoeft te werken. Thuis zijn betekent namelijk ook ontspannen, lekker op de bank ploffen, serietjes kijken, je hobby beoefenen en ga zo maar door. Ik heb bijvoorbeeld met mezelf afgesproken dat ik tijdens mijn pauzes echt iets ontspannends ga doen. Dit kan zijn een tijdschrift lezen, aan mijn blog werken (yep, hobby!) of een lekkere cake bakken. Op die manier blijf je ook die huiselijke associaties met thuis houden. En zeg nou eerlijk, je bent toch veel meer dan alleen je werk?

 

 

Vind lotgenoten en sparringspartners

Dat je voor jezelf werkt, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je ook altijd alleen bent of er alleen voor staat. Je hebt dan wel geen echte collega’s, je kunt dit natuurlijk wel een beetje creëren. Op die manier krijg je toch van mensen om je heen feedback op je werk, of je kunt eens sparren over een goed idee of een nieuw inzicht. In mijn geval spar ik graag met mijn vriend, dat komt natuurlijk ook een beetje omdat hij (en al helemaal hier in Austin) mijn eerste aanspreekpunt is. Maar ik kan ook altijd bij mijn familie en vrienden terecht. Daarnaast heb ik, in de paar maanden dat ik hier nu ben, ook contact gelegd met een aantal andere freelancers/journalisten uit Austin. Naast dat ik het heel leuk vind om nieuwe mensen (en Austinites) te ontmoeten, is het ook ideaal om tips van hun te krijgen. Daarnaast: hoe gezellig is het om zo nu en dan af te spreken om samen te werken. Ik ben op dat moment dan wel met mijn eigen projecten bezig. Toch voelt het even alsof je collega’s hebt.

 

  

Vier je successen

Ja! Een hele belangrijke tip als je het mij vraagt. Juist als freelancer moet je je successen vieren. Op die manier blijf je gemotiveerd om je voor de volle 100% in te zetten en geef je jezelf een blijk van waardering. Ik vier mijn successen bijvoorbeeld door een taartje te eten, doordeweeks een fles wijn open te trekken of door iets leuk voor mezelf te kopen. Maar wees er ook voor jezelf als je een keer wat minder werk krijgt. Dat is (helaas) onontkoombaar, vooral in deze tijd. Een laatste tip is daarom ook om op zo’n moment de situatie “om te denken”, zoiets als: “ik ben deze maand wat minder druk, dat geeft me (gelukkig!) wel de mogelijkheid om wat vaker te sporten of m’n vrienden wat meer te zien.” Ook heb je tijd om je koers weer wat bij te stellen (dat kan namelijk continu als freelancer) en eens een mail te sturen naar een nieuwe potentiële opdrachtgever. Soms opent dat weer deuren, waarvan je nooit had verwacht dat die zich zouden openen.

 

Kortom: hoewel er zo z’n voor- én nadelen aan het freelancersbestaan zitten, ben ik op dit moment onwijs blij dat ik de mogelijkheid heb om in deze fase van m’n leven verschillende dingen uit te proberen en verder te studeren. Op die manier kom ik steeds een beetje dichter bij mijn doelen. De ene keer bevalt iets heel goed en ben ik enorm blij en tevreden, een andere keer loopt het anders dan verwacht en moet ik mezelf weer even oppeppen. Maar hee, ik ben een mens en voor wie geldt dat niet?