Story #23: 5x Zo overleef je een Texaanse roadtrip + overnachting in de natuur

  • Marie-Elize van Putten
  • articles, stories
  • 29, April

Hoe overleef je een Texaanse roadtrip? Of completer: Hoe overleef je een Texaanse roadtrip mét overnachting in de natuur? Want, dat was misschien wel de meest avontuurlijke component. Vorige week maakte ik, samen met mijn vriend, een tocht door het landschap van Texas. In deze story een vijftal snelle tips om zo’n uitje tot een geslaagd succes te maken.

 

Plan, maar niet teveel

Om een roadtrip te ondernemen, moeten er natuurlijk (!) een aantal dingen voorafgaand aan de trip geregeld worden. Zo hebben wij hier geen auto (met de scooter leek ons wat te enthousiast), dus die moest gehuurd worden. Een tip is zeker om dat via Turo te doen. Een soort Airbnb, maar dan voor auto’s. Hiervoor betaal je – voor zo’n korte gebruikstijd – beduidend minder dan via een officiële maatschappij (tenzij je natuurlijk een goede aanbieding hebt). Daarnaast is het natuurlijk slim om iets van een eindbestemming te kiezen. Dit in verband met het huren van een eventuele kampeerspot. Yes, slapen in de natuur kan namelijk niet overal (iets met beren). Ook is het verstandig om een lijstje te maken van de spullen die je zeker weten nodig hebt. Bij ons zag dat er een beetje als volgt uit: een tent, slaapzakken, koelbox, hout, onze kampeerstoelen etc. Wij hadden het geluk dat we via de University of Texas veel spullen konden huren. Omdat ik absoluut geen kou wilde lijden, nam ik naast de slaapzakken ook de nodige dekens en vesten mee (niet nodig achteraf). Enfin, mijn punt is duidelijk: regel de dingen die geregeld moeten worden. En de rest? Laat dat lekker spontaan verlopen. Rijd je langs een leuk dorpje en wil je daar even uitstappen, doe dat! Geeft je navigatie aan dat er op tien kilometer omrijden een toffe uitkijkpost is, rijd er naartoe! Zin in een extra kop koffie of een spontane picknick? You get it: maak er tijd voor! Dat is wat mij betreft echt het leukste onderdeel van de hele roadtrip. Vul je tocht met leuke ingevingen en laat je verrassen door alles wat je onderweg tegenkomt. Tussendoor zing je natuurlijk mee met die lekkere country afspeellijst.

 

Ga voor praktisch

Hoe leuk dat witte zomerjurkje misschien ook is en hoe gezellig die sandaaltjes ook op dat vakantiekiekje staan, ga voor praktisch en comfortabel. Wat zeker niet overbodig is, is een extra vestje, pet (voor de brandende zon) en stevige gympen of bergschoenen. Daarnaast: pak überhaupt efficiënt in. Dit scheelt namelijk enorm in je tent ‘s avonds. Want (ik spreek inmiddels uit ervaring): hoe meer ruimte je overhoudt voor die lange Hollandse benen, hoe beter.

 

 

Neem voldoende water + eten mee

Ook zo’n belangrijke tip. Omdat je in het uitgestrekte landschap van Texas niet zo veel – of beter: bijna geen – winkels en restaurants langs de weg tegenkomt, is het echt een pré om voldoende drinken en versnaperingen mee te nemen van huis. Naast water, is het allicht gezellig om voor ‘s avonds (dat deden wij) in de koelbox wat biertjes mee te nemen. Ik kan je zeggen: na een flinke hike, smaken die nog lekkerder dan normaal. Daarnaast kun je je koelbox natuurlijk vullen met bbq-achtig eten (vergeet de marshmallows niet!). Althans, dat vind ik het meest gezellige eten voor bij zo’n uitstapje. Lekker rondom het kampvuur je eten maken, terwijl je de zon ziet ondergaan. En trouwens, over voeding en voedingstoffen gesproken: zorg ook dat je je auto vroegtijdig voltankt. Het kan in Amerika zomaar zijn dat je een langere tijd geen benzinestation tegenkomt. En je wilt natuurlijk voorkomen dat je ergens ongewild in de middle of nowhere strandt.

 

Calculeer weinig slaap + neem een kussen mee (als dat kan)

Jep. Je weet dat dit gaat komen. Wij hielden onszelf nog een beetje voor dat we vast een onwijs goede nacht zouden maken. Maar ik kan je vertellen: een mega klein tentje, iets te weinig beenruimte én geen kussen, zijn niet de beste ingrediënten voor een goede nachtrust. Houd je hier een beetje rekening mee, dan valt de klap in ieder geval wat minder zwaar. Mocht je nou ruimte over hebben in de auto, overweeg dan zeker om een (of iets wat lijkt op een) kussen mee te nemen. Dit maakt denk ik al een mega-verschil. Tja, en plan de dag daarna niet een enorm belangrijke afspraak of verplichting. Ik ben bij thuiskomst lekker met m’n laptop en een kop thee de bank op gedoken en heb vrij weinig meer gedaan. Die frisse buitenlucht in combinatie met die gaarheid, geven je wel een moe en voldaan gevoel. Probeer het een beetje te omarmen en het als excuus te zien om een avond lekker rustig aan te doen. Dan pak je de dag daarna je normale leventje gewoon weer op.

 

 

Calculeer de nodige spierpijn

Dat normale leventje pak je wel op met behoorlijk wat spierpijn. Wij hadden onze overnachting gecombineerd met een hike die een behoorlijke klim bevatte. Tel daar een dun matje en geen kussen bij op, en je hebt vrijwel overal spierpijn. Maargoed, dat is ook wel weer een goed excuus om het de week daarna fysiek wat rustiger aan te doen en een extra lange warme douche te nemen. Het herinnerde me in ieder geval nog een tijd lang aan die gezellige roadtrip.

 

 

 

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel of over mijn tijd in Austin, stuur me dan gerust een mailtje naar info@marie-elizevanputten.com!